" منابع پایان نامه ها – ۱-۱۱- تعریف مفاهیم و واژگان کلیدی – 10 " |
![]() |
“
در این پژوهش دو روش اسنادی و پیمایشی جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. در روش اسنادی با مراجعه به منابع مختلف از قبیل کتاب، پایان نامه، مقاله، مجلات و اینترنت به بررسی موضوع مورد مطالعه پرداخته و با بهره گرفتن از اطلاعات به دست آمده به تدوین تعاریف در خصوص دو مبحث نظام مدیریت دانش، خلاقیت و ارتباطاتی که در حوزه های نزدیک به این دو مبحث مطرح شده اقدام گردیده است.
در روش پیمایشی نیز محقق با بهره گرفتن از ابزارها و فنونی که در دست دارد به تحقیق در خصوص موضوع مربوطه میپردازد و اطلاعات به دست آمده را ثبت و مورد استفاده قرار میدهد. از مهمترین ابزارهای جمع آوری اطلاعات میتوان به مصاحبه اشاره نمود. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز در روش پیمایشی از مصاحبه استفاده شده است. در این پژوهش از مصاحبه ساختاریافته استفاده شد، که در آن با به کارگیری یک چارچوب معین، چندین پرسش بسته برای مقایسه و تعدادی پرسش باز جهت استحصال دیدگاههای خاص مصاحبه شوندگان در نظر گرفته شد.
۱-۸- جامعه آماری
جامعه آماری این پژوهش کارشناسان و مدیران نهادهای دانش محور فعال در حوزه مدیریت دانش و رفتار سازمانی است. به این منظور تمامی شرکتهای مشاوره مدیریتی فعال در حوزه مدیریت دانش، به عنوان شاخصترین نهادهای دانش محور انتخاب شدند.
این شرکتها شامل چهارده شرکت بودند که مشخصات آن ها از منابع معتبر (شامل انجمن مشاوران مدیریت ایران) استخراج شد.
۱-۹- روش نمونه گیری
اگرچه در پژوهش کمی بین گردآوری و تحلیل داده ها خط روشنی وجود دارد ولی این تمایز برای بسیاری از پژوهشگران کیفی مسئله زا است. در پژوهش کیفی، روشهای تحلیل مختلفی وجود دارد ولی در اینجا یک روش تحلیل مورد استفاده قرار گرفته: هرمونتیک.
هرمونتیک را هم میتوان به عنوان نوعی فلسفه بنیادی و هم به عنوان روش خاصی از تحلیل مطمح نظر قرار داد. به عنوان یک رویکرد فلسفی نسبت به درک انسان، مبنایی فلسفی برای تفسیرگرایی فراهم میکند. به عنوان نوعی روش تحلیل، شیوهای برای درک داده های متنی ارائه میدهد. به دلیل اینکه تمام جامعه آماری استخراج شده از منابع مورد بررسی قرار گرفت، از روش نمونه گیری خاصی جهت انتخاب از میان جامعه آماری در این پژوهش استفاده نشد.
۱-۱۰- قلمرو تحقیق
۱-۱۰-۱- قلمرو موضوعی
قلمرو موضوعی این پژوهش تاثیر نظام مدیریت دانش بر خلاقیت سازمانی است.
۱-۱۰-۲- قلمرو مکانی
قلمرو مکانی پژوهش حاضر شامل نهادهای دانش محور است که به عنوان شاخصترین این نوع نهادها، شرکتهای مشاوره مدیریت فعال در حوزه مدیریت دانش در ایران انتخاب شدهاند.
۱-۱۰-۳- قلمرو زمانی
قلمرو زمانی این پژوهش از اسفندماه سال ۱۳۸۹ لغایت مردادماه سال ۱۳۹۰ میباشد.
۱-۱۱- تعریف مفاهیم و واژگان کلیدی
۱-۱۱-۱- نظام مدیریت دانش
در زمینه مدیریت دانش دو دیدگاه واگرا وجود دارد که هریک در درک مفاهیم و همچنین پیاده سازی مدیریت دانش، نگاههای متفاوتی را به دنبال دارد. این دو دیدگاه عبارتند از:
۱) دیدگاه متمرکز بر فناوری اطلاعات و ۲) دیدگاه متمرکز بر کارکنان.
دیدگاه متمرکز بر فناوری اطلاعات بر ساخت نظامهای اطلاعاتی متمرکز است و به درگیر ساختن متخصصانی که با کامپیوتر و علوم اطلاعاتی آشنایی دارند، گرایش دارد. از سوی دیگر دیدگاه متمرکز بر کارکنان بر ارزیابی و توسعه مجموعه پیچیدهای از مهارتها و فنون پویا، که متغیر هستند، تمرکز میکند (اخگر، جهانیان، ۱۳۸۹).
در این تحقیق مدیریت دانش توانایی خرد جمعی در افزایش پاسخ گویی و نوآوری است. درک سه نکته اساسی از این تعریف بسیار مهم است. اول اینکه دانش (خرد جمعی) به هم مرتبط است و در آن مجموعهای از تجارب و دیدگاه های مختلف وجود دارد. دوم اینکه مدیریت دانش یک عامل شتاب دهنده (کاتالیزور) و تسهیل کننده است که مانند یک اهرم بین شرایط محیطی و محرکها عمل میکند. و سوم اینکه دانش در محیطهای بدون رویارویی (برخورد) قابل کاربرد است. راه حلهای مبتنی بر دانش با این حال بر روی کاربرد پاسخهای خلاقانه جدید در یک محیط کاری متنوع تمرکز دارد (سیف اللهی، داوری، ۱۳۸۸).
برای اینکه مدیریت دانش قابلیت اصلی سازمان شود، وجود سه مؤلفه مهم اجتماعی- فرهنگی، سازمانی و فناوری ضروری است. با ترکیب این مؤلفهها نظام مدیریت دانش خلق میشود (عدلی، ۱۳۸۳). تمام نظامهای مدیریت دانش به دنبال تامین انتظارات مدیریت ارشد نظیر نرخ بازده، سرمایه گذاری و افزایش اثربخشی است (جاشاپارا، ۲۰۰۴).
۱-۱۱-۱-۱- انواع نظامهای مدیریت دانش
نظام (سیستم)های اصلی مدیریت دانش عبارتند از:
نظامهای مدیریت اسناد و مدارک: مدیریت اسناد و مدارک را به طور خلاصه میتوان اینطور تعریف کرد: جمع آوری اطلاعات و دانش مناسب برای افراد مناسب در زمان مناسب (جاشاپارا، ۲۰۰۴).
نظامهای پشتیبان تصمیم: کار این نظام ([۳]DSS) ایجاد و ارزیابی دانش از طریق تجزیه و تحلیل داده با بهره گرفتن از مدلهای پیچیده برای حمایت از تصمیم گیری است. این نظامها در محیط در حال تغییر کنونی به مدیران برای تصمیم گیری راجع به مشکلات تعریف نشده کمک مؤثری میکنند.
نظامهای پشتیبان گروه: این نظام جهت افزایش ارتباطات، اشاعه و تسهیم دانش، هماهنگی و همکاری بین گروه ها طراحی شده است. پنج فعالیت اصلی گروهی شامل ارتباطات، یادگیری و تسهیم دانش، همکاری، هماهنگی و تعاملات اجتماعی توسط نظامهای پشتیبان گروه (GSS[4]) حمایت و تسهیل میشود.
نظامهای اطلاعاتی مدیران اجرایی: این نظامها فراهم کننده اطلاعات و دانش با کیفیت برای مدیران جهت برنامه ریزی راهبردی و فرایند کنترل هستند. بهدلیل عدم آشنایی بسیاری از مدیران اجرایی با رایانه، این نظامها به گونهای طراحی شدند که حتی یک کودک ۱۰ ساله نیز بهراحتی میتوانست با آن ها کار کند.
نظامهای مدیریت جریان کار: ارتباط دانش با جریانهای کاری و منابع سازمانی نظیر کارکنان از طریق این نظامها (WMS[5]) صورت میگیرد که یکی از مناسبترین ابزارهای مهندسی مجدد فرآیندهای سازمانی هستند.
نظامهای مدیریت ارتباط با مشتری: به طور خلاصه جمع آوری و ذخیره اطلاعات درباره نیازها و خواستههای مشتریان با تأکید بر بانک اطلاعات مشتری وظیفه اصلی نظامهای مدیریت ارتباط با مشتری ([۶]CRM) است. این نظامها به وسیله ادغام فناوری با فرآیندهای سازمان به دنبال پاسخ به نیازهای مشتریان در هر لحظه از زمان هستند.
۱-۱۱-۲- خلاقیت
خلاقیت فرآیندی است که طی زمان ادامه داشته و ابتکار، انطباقپذیری و تحقق از خصوصیات بارز آن به شمار میآیند و میتواند جوابگویی برای مشکلات باشد. خلاقیت، آفرینش آمیزهای بدیع برای حل تناقضات، درقالب یک ایده است که خارج از محدوده جواب موجود قرار میگیرد (میر میران ۱۳۸۴ ص ۷).
گیلفورد (۱۹۹۵)، خلاقیت را تفکر واگرا جهت دست یافتن به راه حلهای جدید، برای حل مسائل میداند. در تعریف گیلفورد از خلاقیت، بر منبع و خاستگاه خلاقیت (وجود یک مسئله)، نوع خروجی خلاق (راه حل)، ویژگیهای خروجی خلاق (تازگی)، نوعی تفکر (تفکر واگرا) و حل مسئله تأکید شده است.
۱-۱۱-۳- نهاد دانش محور
“
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1401-09-20] [ 06:19:00 ق.ظ ]
|